Hjortron, detta söta, fylliga bär, fullt av smak från skogen är ett av mina absoluta favorit bär och faktiskt en av anledningarna till att jag längtade norrut.

Trots att jag har spenderar många semesterveckor om somrarna i Åre så har jag aldrig lyckats pricka in hjortrontiden. Antingen har det varit för tidigt, för dåligt år eller till och med för sent trots att jag behövde vara tillbaka på jobbet runt v 33 varje år.

Men nu, detta år fick jag äntligen känna på hur det är att få plocka flera liter

hjortron och jag bara älskade det. Jag har dock mycket kvar att lära om  vilka ställen som är de bästa men en lärdom har jag redan fått med mig och det är : ta inte sovmorgon när du ska ut och plocka.. Vi kom upp på fjället vid Ottsjö en dag runt lunch och gick direkt dit vi hade sett massor av omogna veckan innan men det fanns nästan inga kvar. Snopna kollade vi oss runt och såg massor av folk komma med stora hinkar fyllda med gyllene bär. Vi var för sena!

Vi letade vidare och lyckades i alla fall få ihop en liter denna dag.

Nästa dag åkte vi tillbaka men tänkte att vi skulle gå ännu längre bort, efter tips från ett gulligt par vi mötte dagen innan. Vi letade och letade och hittade tillslut ett ställe som verkade lovande. Började plocka och ju mer jag plockade desto mer såg jag. Äntligen!

Plockade ett tag och sedan åt vi soppa och tittade på utsikten och bara slappade i solen en stund innan jag fortsatte plocka.

Mannen min somnade så jag kunde plocka vidare och medan jag gick där fylldes jag av en sådan tacksamhet och lycka över att jag var på just den här platsen under just denna tid. Efter så mycket oro, funderingar, jobbiga tider så är vi nu äntligen här, här där vi kan njuta av fjäll, klar luft och underbara vyer, så ofta vi vill. Vi klarade det!

När jag sedan åkte hem och kunde lägga 4 påsar med hjortron i frysen kände jag mig så rik.

Tänk att i vinter att kunna värma lite hjortron till ostbrickan, glassen eller pannkakorna, vilken lycka!

0 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *