Jag sitter här med en mugg hemgjord mandelmjölk och ett par kakor, som blev till av resterna, och bara njuter.

Hösten kom snabbt här i Jämtland och efter denna extrema sommar njuter jag av att äntligen kunna sova och andas ordentligt igen. Även om sommaren definitivt hade sina underbara stunder med resa till Norge, fjällvistelser, härliga restaurangbesök, hjortronplock, picknicks vid vattnet, och mycket mer (som ni kommer få ta del av senare) så är detta min absoluta favoritårstid. Nu är det tillåtet att varva ner och ha oplanerade helger igen, sitta i soffan uppkrupen under en filt och läsa böcker mitt på dagen, äta värmande grytor, dricka mängder med te, äta äpplepaj och bara tillåta sig att pyssla på inomhus. Jag älskar känslan av att ha TID till mig själv och mina projekt igen.

Sommaren kommer ofta med en lätt stress för mig där så mycket som möjligt ska hinnas med, allt från att fånga alla soliga dagar, hinna göra en massa roligt, fylla frysen med bär, resa och se nya ställen och så vidare. Det är inget jag klarar under långa perioder utan jag mår som bäst när jag har en hel del oplanerad tid och utrymme att vara spontan, så med hösten och de svalare temperaturerna kom faktiskt min inspiration tillbaka, och med det kom även mitt bakning och blogg sug tillbaka med full kraft.

Jag har märkt än en gång att mat är något jag älskar att både laga, bjuda på och äta så därför tänkte jag som första inlägg efter ledigheten dela med mig av något av det enklaste och bästa jag vet på hösten, nämligen hemgjord mandelmjölk med kakor gjorda på mandelresterna. Detta smakar extra gott en regnig eftermiddag, framför en sprakande brasa.

Men ärligt talat är jag inget fan av att följa recept och har nog aldrig följt ett till punkt och pricka så här kommer mest en beskrivning av hur du kan gå tillväga.

Börja med att blötlägga ca 2 dl mandlar i ca 5 dl vatten och tillsätt en nypa salt, dagen innan du vill göra din mjölk.

Dagen efter sköljer du mandlarna i en sil och häller i dem i en mixer tillsammans med 2 dadlar, en nypa vanilj, en liten nypa salt och ca 8 dl vatten. Mixa ca 1 minut eller tills det är någorlunda slätt.

Sätt en nötmjölkspåse, saftmaja tyg eller liknande, i en bunke och häll i mjölken. Nu är det dags att krama ur all vätska ned i bunken.

När det är torrt häller du upp mjölken på flaska och går över på att baka kakor.

Jag brukar bara blanda i av vad jag har hemma ex havregryn, bovetemjöl, rismjöl, kokos mm. Ta ca 2,5 blandade gryner och mjöler till mandelresterna, tillsätt 3 matskedar kokosolja, 1,5 dl kokossocker, din favoritkrydda, en nypa salt och rör ihop.

Nu borde du ha en ganska smulig deg och då tillsätts vätska (vatten ellerväxtbaserad mjölk) tills degen är så pass smidig att det går att rulla bollar av den.

Rulla till chokladbolls stora bollar och platta ut dem till en centimeter tjocka runda kakor. Grädda sedan i 200 graders värme tills de är gyllene och krispiga på ytan ca 15 min.

Medan kakorna fortfarande är varma tar du några kakor, häller upp ett glas mandelmjölk och sätter dig i soffan eller framför brasan och njuter av en stunds avkoppling.

Hoppas att det smakar!

/Camilla

0 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *